MR füzyon biyopsi, MR eşliğinde prostattan biyopsi alınması işlemidir. Prostat hastalıkları erkeklerde en sık görülen hastalık grubunu oluşturmaktadır. Prostat iltihabı genç ve orta yaş grubundaki erkeklerde görülür. 50′ li yaşlardan sonra ise daha çok iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri görülmektedir.

Yaşlı nüfusun giderek artmasıyla birlikte iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri toplumda giderek daha sık görülmeye başlamıştır. Prostat kanseri tüm dünya genelinde erkeklerde en sık görülen kanserler arsında yer alır. Erkeklerde kansere bağlı ölüm sıralamasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada gelmektedir.

Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Prostat kanseri kesin tanısı biyopsisi ile konur. Ancak her kişiye de durduk yere biyopsi yapılmaz. Hangi kişilerden biyopsi alınmalıdır? Bunun için parmakla prostat muayenesi ve kanda PSA ölçülmesi gereklidir. Parmakla yapılan prostat muayenesinde şüpheli bir bulgu tespit edilmesi ya da kan PSA değerinin normalden yüksek olması durumunda kesin tanı koymak için prostat biyopsisi yapmak gerekir.

Prostat biopsisi standart olarak makat yolundan girilerek yapılmaktadır. Transrektal ultasonografi cihazı makata yerleştirilir. Prostat dokusundan 12 adet doku parçası alınır. Bu parçalar inceleme için laboratuvara gönderilir. Yapılan incelemede bazen kanser tespit edilmez. Ancak hala kanser şüphesi devam ediyor ise biyopsi yeniden yapılmalıdır. Biyopsi en az 3 kez tekrarlanabilir. İşlemin tekrarlanması, bu işleme ait komplikasyonları da artırmaktadır. Ayrıca standart biyopside makat yolu kullanıldığı için hastalarda enfeksiyon riski, kanama ve ağrı şikayetleri de olmaktadır. Bu yüzden standart yolla biyopsi uygulanan hastaların yarısından fazlası tekrar biyopsi olmak istememektedir.

MR Füzyon Prostat Biyopsi İşlemi Nasıl Yapılır?

Prostat dokusunun en iyi görüntülenmesi için artık füzyon sistemleri kullanılmaktadır. MR füzyon prostat biyopsi işleminde önce hastanın prostat yapısı detaylı bir şekilde MR ile ortaya çıkartılmaktadır. Prostat içindeki şüpheli alanlar net olarak görülmekte ve daha sonra özel bir yazılım sayesinde 3 boyutlu (3D) ultrasonografi cihazına aktarılmaktadır. Daha sonra şüpheli alanlar işaretlenir.  Özel olarak tasarlanmış biyopsi aparatıyla buralardan gerçek zamanlı hedefe yönelik biyopsiler alınır. Şüpheli alanların işaretlenmesi ile hata payı en aza indirilmektedir. Bu sayede gereksiz alanlardan biyopsi alınmamış olur. Hedeflenen alanlardan alınacak olan parçalar ile prostat kanserinin kesin tanısını konur.

MR füzyon biyopsi nedir? Ne zaman yapılmalı? Prostat kanserinin davranışları her kişide aynı değildir. Kişiden kişiye bazı farklılıklar gösterebilir. Dolayısıyla her prostat kanseri hayati açıdan aynı tehlikeyi içermemektedir. Bu yüzden yavaş büyüyen ve agresif olmayan düşük riskli kanser türlerinde  herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Bunlar ömür boyu takip edilmektedir. Ancak hızlı ilerleyen ve daha agresif olan yüksek riskli prostat kanserlerinin daha çabuk tedavi edilmesi gerekir. MR füzyon prostat biyopsi, işte bu iki kanser türünün birbirinden ayırt edilmesine yardımcı olur. MR füzyon biyopsisi ile yüksek riskli prostat kanseri tanısı %30 daha fazla konur. Böylece % 17 oranında gereksiz biyopsi yapılmamış olur.

MR Füzyon Prostat Biyopsi Avantajları Nelerdir?

  • Standart biyopsi yöntemine göre daha kesin tanı koyma yöntemidir.
  • Prostattan gereksiz alanlardan biyopsi alınmayı engeller.
  • MR ve 3D US ile prostat bezinin gerçek görüntüsünün elde edilmesi.
  • Makat yolu kullanılmadığı için enfeksiyon, kanama ve ağrı gibi durumların görülmemesi.
  • Tekrar biyopsi yapılma ihtiyacının oldukça düşük olması.

Benzer Gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir